HAKKINDA

ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan Yurdagül Şahin’in öyküleri, Varlık Dergisi, Öykü Gazetesi, İnternet üzerinden yayın yapan edebiyat dergilerinde ve kolektif öykü kitaplarında yer aldı. Yazı atölyeleri, çocuklarla “Yönbulucu” romanının sonunu birlikte yazma atölyeleri yapıyor. Yurdagül Şahin, çocuklar ve yetişkinler için yazmaya devam ediyor. 2021 Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) – GİO Ödülleri Yayınlanmamış Öykü dalında jüri üyelikleri var.

Eserleri

Kitapları

  • Av / Öykü,2017,(DEX Kitap)
  • Yönbulucu – Kral Kelebeklerinin İnanılmaz Yolculuğu / Çocuk Romanı, 2017, (Martı Yayınları)
  • Denizdeki Hayalet / çocuk romanı, 2023,(DenizKültür Yayınları)

Senaryoları

  • Denizdeki Hayalet / Uzun Metraj Animasyon Senaryosu, 2019
  • Yönbulucu – Kral Kelebeklerinin İnanılmaz Yolculuğu / okul dönemi çocuklar için animasyon senaryosu, 2023

Onur ve Ödülleri

2016, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) – GİO ödülleri yarışmasında yayımlanmamış öykü dalında başarı ödülü aldı.

2017, Kayıp Rıhtım’ın “2017’nin En’leri” okur oylamasında AV öykü kitabıyla ikincilik ödülü aldı.

2018, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) – GİO ödülleri yarışmasında öykü kitabı dalında AV öykü kitabıyla birincilik ödülü aldı.

2020, Denizdeki Hayalet senaryosuyla Türsak Vakfı – 4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması’nda İlk Senaryo dalında Üçüncülük Ödülü aldı.

2021, Denizdeki Hayalet senaryosuyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden Senaryo ve Diyalog yazım desteği aldı.

2023, “Yönbulucu­Kral Kelebeklerinin İnanılmaz Yolculuğu” romanın­dan uyarlayarak yazdığı animasyon senaryosuyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünden Senaryo ve Di­yalog yazım desteği

2023, “Av” öykü kitabı Murat Sezer’in T.C. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı yüksek lisans tezinde yer aldı.

 

Katkı Sağladığı Eserler

  • Veda / Öykü, 2010, (AltKitap)
  • Biber Gazı Öyküleri – Her Göz Bir Yangın Yeri / Öykü, 2014, (Yitik Ülke Yayınları)
  • Gurbet: Hasret, Aşk, Fedakârlık Öyküleri / Öykü, 2015, (Gökkuşağı Kitabevi)
  • Kiltablet öykü kültürü fanzini 2016 yılından bugüne.
  • Merhaba Ben Kitap/ Öykü, 2020, (ÇGYD Derlemesi –Tudem Yayın Grubu)
  • Dark Antoloji Birinci Kitap /Öykü, 2021, (Dark İstanbul Yayınları)
  • Hayalet Müzik II – Eskilerin Şöleni/Öykü, 2021, (Artemis Yayınları)
  • Evler, Aşklar, Göçler – Heybeliada Öyküleri / Öykü, 2021 (Adalı Yayınları)
2018 GİO ÖDÜLLERİ BASIN BÜLTENİNDEN ALINTI

Fantazya türünde bir eseri sevmemizin pek çok farklı nedeni olabilir. Kimi zaman öyküdeki sıra dışı karakterler bizi cezbeder, dünyaya ya da o karakterlerin yaşadığı diyara onların gözünden bakmaktan keyif alırız. Kimi zaman yazarın kelimeleri ustaca kullanması, tasvirlerine kattığı derinlik, akıcı ve çarpıcı cümleleri bizi kendine bağlar. Bazen hikayedeki sınırsız hayal gücüyle büyüleniriz, gerçek hayatta asla yaşayamayacağımız maceraları ve keşifleri yazarın kurguladığı efsunlu diyarlarda veya gelecek tasvirlerinde deneyimlemekten zevk alırız. Bazen de eserin kurgusundaki sürprizler ve yazarın zekâsı en çok etkilendiğimiz yönü olur.

Bir edebiyat eserini, tek bir boyutuyla ele almak, onu eksik değerlendirmemize yol açar. Hangi türde olursa olsun, edebi bir eser diliyle, kurgusuyla, karakterleriyle, tasvirleriyle, anlatım tarzıyla bir bütündür. Fantazya türünde bir eserin okurda iz bırakması için, bütün bunlara ek olarak gerektiğinde zengin bir hayal gücüyle gerektiğinde ikna edici bilimsel öngörülerle donatılması gerekir. Fantazya ve Bilim Kurgu Sanatları Derneği’nin düzenlediği bu ödüllerde, en iyi öykü kitabı adaylarını bu bakış açısıyla inceledik. Tüm aday kitapları keyifle okuduk, bazılarını karakterleri, bazılarını yazarın kelimelere hakimiyeti ve öykü anlatma becerisi, bazılarını güçlü bir hayal gücünün eseri oldukları için sevdik. Öyküleri edebi güçleriyle içerdikleri fantazya unsurlarının zenginliği açısından bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, bizim için öne çıkan kitap Yurdagül Şahin’in Av isimli öykü kitabı oldu.